روکش چوب یک قطعه چوب بسیار نازک است گاهی اوقات پوست درخت می باشد. روکش های چوبی عمدتاً به پانل های مرکزی ساخته شده از چوب، نئوپان یا ام دی اف چسبانده می شوند و در کاربردهایی مانند چارچوب درها، کابینت ها و کف پارکت ها برای ایجاد سطحی صاف با طرح چوب استفاده می شوند.
به دلیل قیمت بالای چوب امروزه از روکش چوب استفاده های بسیار زیادی می شود. اکثر آنها از ام دی اف ساخته شده اند که با روکش های مختلفی مانند چوب طبیعی، ام دی اف، ملامینه و بسیاری از انواع دیگر روکش ساخته می شوند.
هر کدام از این نوع روکش های از جذابیت و ویژگی هایی برخوردار می باشند که در اینجا به آنها پرداخته ایم.
روکش طبیعی
روکش های چوب طبیعی همانطور که از نام آن پیداست از چوب طبیعی ساخته شده اند.
این نوع روکش یک ورقه نازک از چوب است که اغلب برای پوشاندن ورق های فشرده استفاده می شود. این نوع پوشش به دلیل نقش و نگارهای زیبا و رنگ های متفاوت اغلب از درختان خزان پذیر ساخته می شود.
چوب طبیعی از چوب کمیاب تر و گران تر ساخته می شود. اما به دلیل نازکی برش، ده ها روکش از یک تنه درخت گرفته می شود. با این کار به محیط زیست و بقای درختان کمک می شود.
روکش مصنوعی
پوشش های چوب مصنوعی لایه ها و ورق هایی هستند که از موادی مانند کاغذ تزئینی یا غیر تزئینی آغشته به رزین های مختلف مانند ملامین فرمالدئید و فنل فرمالدئید تشکیل شده اند. روکش های چوب مصنوعی بسیار متنوع هستند.
انواع روکش مصنوعی
لترون
لترون به صورت ساده و طرح دار و از جنس کاغذهای تزئینی می باشند. روکش لترون به دلیل نازکی بسیار زیاد جزو روکش های ارزان محسوب می گردد. این نوع روکش در برابر سایش، خش و حرارت از مقاومت بسیار پایینی برخوردار است.
ملامینه
پرکاربردترین روکش در بین روکش های طبیعی و مصنوعی است که برای ام دی اف استفاده می شود. پوشش های ملامینه از کاغذ آغشته به رزین ملامین ساخته می شوند. آنها به دلیل ظاهر عالی و مقاومت خوب در برابر رطوبت، آب، گرما و سایش بسیار محبوب هستند.
ترموپلاستیک
آنها یکی از محبوب ترین و پرکاربردترین روکش های می باشند. از ضخامت بالایی برخوردار می باشند و در طرح های چوب و ساده در بازار موجود می باشند. در برابر سایش، خش و رطوبت مقاومت بالایی دارد. عمدهترین نوع این روکشها شامل روکشهای پیویسی و روکشهای اکریلیک میشوند.
لمینت
این نوع روکش به دلیل فشرده سازی چوب با مواد دیگر دارای کیفیت و مقاومت بالایی است. به دلیل نصب آسان و مقاومت بالا در حال حاضر در بازار بیشترین عرضه را دارند.
پی وی سی
این نوع روکش ها بسیار انعطاف پذیر هستند و می توانند روی سطوح صاف یا شکل مانند درهای کابینت و قالب های مهره ای استفاده شوند. پوشش های پی وی سی در برابر رطوبت به خوبی مقاوم هستند، اما در برابر عوامل حرارتی، سایش، خط و خش و مواد شیمیایی مقاومت کمتری دارند.
لمینت HPL
این پوشش ها مقاومت خوبی در برابر رطوبت، حرارت و سایش دارند و به راحتی تمیز می شوند. از این روکش ها در مواردی که دوام بالایی نیاز است مانند میز، میز کارگاه، تخت و لوازم بیمارستانی و آزمایشگاهی استفاده می شود.
اکرلیک
این نوع روکش ها تمامی مزایای پوشش پی وی سی از جمله انعطاف پذیری خوب را دارا می باشند، بعلاوه ترمیم بسیار خوبی دارند تا سطح تعمیر شده به راحتی قابل تشخیص نباشد. این پوشش ها مقاومت خوبی در برابر ضربه دارند و در نتیجه کمتر در معرض حرارت، نور خورشید و تغییر رنگ هستند.
لمینت فشرده CPL
این پوشش ها دارای خواص و کاربردهای مشابه پوشش های HPL هستند و انعطاف پذیری بهتری نسبت به HPL ها دارند. یکی دیگر از تفاوتهایشان غلتکی بودن روکش CPL می باشد.
سخن آخر
شکل و ظاهر چوب همیشه ملاک زیبایی مناظر بوده است. اما تولید ابزار چوبی علاوه بر گران بودن، آسیب زیادی به محیط زیست و جنگل ها وارد می کند. امروزه از مواد جایگزین مانند ام دی اف یا تخته سه لا برای ساخت ابزارهایی استفاده می شود که قبلاً از چوب ساخته می شدند و سپس از روکش چوب طبیعی ساخته می شدند.