نرم افزار CATIA یکی از نرم افزارهای پیشرفته و حرفهای است که معمولا توسط مهندسین به کار گرفته میشود. این نرم افزار چند منظوره برای طراحی هواپیما، خودرو و کشتی بسیار کاربرد دارد. در واقع کتیا به مدلسازیهای دو بعدی و سه بعدی میپردازد و میتواند تصاویری واقعی از آنچه که مهندسین طراحی کردهاند را ارائه کند. با توجه به اهمیت این نرم افزار در صنایع مختلف، آموزش کتیا نیز از اهمیت زیادی برخوردار شده است. کتیا کاربردهای زیادی دارد و پس از نصب میتواند به خوبی در امور مختلف مهندسی و نقشه کشی به کار بیاید. در ادامه در مورد چگونگی کار کردن با نرم افزار کتیا پیشرفته صحبت خواهیم کرد.
اهمیت آموزش کتیا
افرادی که میخواهند در صنایع مختلف به طراحی و مهندسی ابزارهای گوناگون بپردازند، قطعاً به یک برنامه پیشرفته و حرفهای نیاز پیدا خواهند کرد. آن هم در صنایعی که عموماً به مهندسین تازه کار هیچ اهمیتی نمیدهند! از این رو توانمندی برای نقشه کشی و نقشه خوانی یکی از توانمندیهای مهمی است که باعث میشود یک مهندس خوب و ماهر برشمرده شود. حال هر مهندسی برای این که بتواند نقشههای ذهنی خود را پیاده سازی کند، به برنامهای مثل برنامه کتیا نیاز دارد. با آموزش کتیا دیگر شما یک فرد تازه کار نخواهید بود؛ بلکه مهندسی هستید که تقریباً میتواند یک الگوی کلی و یک نقشه سه بعدی از آنچه که در فکرش وجود دارد را ارائه دهد. همین امر باعث شده است که اهمیت آموزش کامل catia بیشتر از قبل شود.
مراحل آموزش برنامه CATIA
فرقی نمیکند که شما برای اولین بار است میخواهید با کتیا آشنا شوید یا قبلاً هم آموزشهای مربوط به آن را پشت سر گذاشتهاید؛ در دنیای صنعتی که ما امروز در آن زندگی میکنیم، یادگیری هر موضوعی یکی از واجبات است و یادگیری کتیا نیز از همین واجبات به شمار میآید. برای این که بهتر بتوانید با این نرم افزار فوق العاده پیشرفته کار کنید، لازم است که مراحل مختلفی آموزشی را به شرح زیر طی نمایید:
1. دانلود و نصب برنامه کتیا
اولین و مهمترین گامی که در دوره پیشرفته کتیا باید سپری شود، این است که شما برنامه را نصب کرده و آن را اجرا نمایید. ورژن های 2016، 2017 و 2018 همراه با فعالسازی (نصب کرک – لایسنس) و نصب Documentation کتیا در سایت UMEC قرار گرفتهاند که هر فردی میتواند به وسیله آن این اپلیکیشن را نصب کند. برای نصب این برنامه به رمی با حداقل میزان حافظه ۸ گیکابایت نیاز خواهید داشت. همچنین گرافیک سیستم کامپیوتری که در دسترس شما است، باید از ۴ گیگ بالاتر باشد. پس از این که ملزومات اولیه آموزش کتیا فراهم شد، میتوانید به مرحله بعد بروید.
2. آموزش کتیا به صورت مقدماتی
در دوره مقدماتی کتیا ابتدا نحوه عملکرد این پلتفرم، نحوه اجرای آن و چگونگی کار با ماوس و … تبیین خواهد شد. پس از این که کاربران به صورت کلی با محیط کتیا و ویژگیهای آن آشنایی پیدا میکنند، نوبت به شروع کار با این نرم افزار میرسد. اولین محیطی که ممکن است شما با آن سر و کار داشته باشید، sketcher کتیا است. این محیط کاری یک محیط برای طراحی دو بعدی است که به کمک پروفیلهای کامپیوتری به طرح ریزی یک شی خاص میپردازد. در این محیط قابلیت اصلاح و ویرایش طرح اولیه وجود دارد. شما میتوانید زاویه و توازی و مماسی این محیط را نیز بر اساس نیاز خود تغییر دهید.
3. کار با محیط کاری part Design
بعد از این که شما با محیط اسکچر آشنایی پیدا کردید، وارد محیط دیگری به نام محیط کاری Part Design کتیا خواهید شد. پس از این که طرح ریزیهای اولیه انجام شدند، در این محیط شما میتوانید طرح دو بعدی را به طرح سه بعدی تبدیل کنید. یعنی این طرح را گسترش دهید و حتی اجزایی مثل سوراخ، گوشه، رزوه و ماهیچه را نیز به مدل طراحی شده بیفزایید.
4. کار با محیط اسمبلی
در مرحله بعد وارد محیط اسمبلی خواهید شد. دوره مقدماتی کتیا برای آن دسته از افرادی که تنها به طرحهای معمولی سه بعدی نیاز پیدا میکنند، مناسب است. این افراد با گذراندن این دورهها میتوانند به راحتی از کتیا استفاده کنند. در این محیط کاربر با استفاده از گزینههای پیش روی خود قادر خواهد بود که موقعیت قطعات مختلف یک محول را تعیین نماید. سپس است قطعات را مونتاژ کند. در آخرین مرحله دوره مقدماتی نیز مفاهیم مربوط به Drafting در اختیار کاربر قرار داده میشوند.
آموزش کتیا دیزاین به صورت پیشرفته
در دورههای پیشرفتهتری از آموزش کتیا شما مواردی را آموزش میبینید که با کمک آنها میتوانید به راحتی سطوح مختلف را طراحی کنید. مهمترین مفاهیمی که در کتیا پیشرفته آموزش خواهید دید، عبارتند از:
· محیط Freestyle
یکی از محیطهایی که در آموزش کتیا به آن پرداخته شده است، محیط FreeStyle است. تا اینجا تمامی اجرامی که شما طراحی کردهاید، سه بعدی و بدون جرم هستند. برای مدل سازی بهتر سطوح و جرم بخشیدن به این سطوح لازم است که از محیط FreeStyle استفاده نماید. در نرم افزار catia پیشرفته به دنبال این محیط باشید و با آن به طراحی کردن بدنه شیء بپردازید. برای مثال مهندسین خودروسازی برای طراحی بدنه خودروهای خود این محیط را کاملا یاد میگیرند تا از قابلیتهای آن به شکل حرفهای استفاده کنند.
· محیط Generative Shape Design
در دوره کتیا پیشرفته اولین محیط کاری که شما باید با آن آشنا شوید محیطهای کاری مجموعه shape است. معمولاً اگر قرار باشد که اشکال پیچیدهای را مستقیماً طراحی کنید و قطعات توپری را در اشکال پیچیده قرار دهید، باید از این محیط کمک بگیرید. بنابراین شما بهتر میتوانید روی طرح ارائه شده مانور دهید و قطعات توپری را در این شکل قرار دهید.
· محیط Imagine & Shape
این محیط که مهندسین آن را با نام محیط طراحی مفهومی میشناسند، محیطی است که ایدههای خلاقانه در آن پیاده سازی میشوند. اگر قرار باشد که آپشنهای جدیدی به یک شیء طراحی شده اضافه شوند، این محیط بسیار کاربردی خواهد بود. در این محیط شما میتوانید با استفاده از گزینههای مختلف قطعات را شبیه سازی کنید و سریعا یک نمونه کلی از طرح ایجاد شده را دریافت نمایید. در واقع با کمک این محیط میتوان به سادگی و به سرعت بهترین ایدهها را پیاده سازی کرد.
· محیط Sketch Tracer
محیط کاری (FreeStyle Sketch Tracer (FSK کتیا که در آموزش کتیا به صورت پیشرفته به آن اشاره میشود، یک محیط دفرمه برای تعیین مقیاس طرح است. برای این که از طرح دو بعدی به یک طرح سه بعدی کامل با اندازههای واقعی برسید، این محیط کاربردی است.
نکته: شما با افزودن کتیا total به بخشهای مختلف این نرم افزار تجربه کاربری بهتری خواهید داشت.
آموزش کتیا از مقدماتی تا پیشرفته
امروزه مراکز زیادی وجود دارند که به آموزش کتیا پرداختهاند. آنها با کمک فیلم و ویدیوها و همچنین با ارائه مفاهیم کلی این اپلیکیشن در تلاش هستند که مهندسین را با این برنامه فوق العاده کاربردی آشنا کنند. افرادی که میدانند نیاز چندانی به این برنامه ندارند، میتوانند از کتیا مقدماتی کمک بگیرند. اما افرادی که باید همواره با این نرم افزار کار کنند، چارهای ندارند جز این که کتیا را به شکلی پیشرفته یاد بگیرند. در این صورت، یک مهندس تازه کار به یک مهندس حرفهای تبدیل خواهد شد که میتواند به خوبی برای شرکت طرح ریزی کند و ایدههای خلاقانه خود را به اجرا در بیاورد.
- ansys
- فلوئنت