پتینه به عنوان پوششی برای نازیبایی‌های سطح دیوار و حتی سقف گزینه‌ای مقرون به صرفه است که برای بسیاری از اماکن و ساختمان‌ها در نظر گرفته می‌شود. کلمه Patina را در لغت به کهنگی معنی کرده‌اند اما در واقعیت متریال و راهکاری در نظر گرفته می‌شود که به دیوارها و فضاهای مختلف پوششی متفاوت می‌بخشد. پیشنهاد می‌کنیم متن را دنبال کنید تا نکات مهمی را در رابطه با این ماده برای شکیل کردن دیوارها برایتان ارائه دهیم.

پتینه برای چه کاربردی مناسب است؟

با وارد شدن به بسیاری از فضاها، دیوار قسمتی است که بیشتر به چشم می‌خورد. در بسیاری از موارد نیز اماکنی با دیوارهای زیبا را دیده‌ایم که طراحی‌های چشمگیری دارند که در برخی از موارد این دیوارها با پتینه پوشش داده شده‌اند. معمولا استفاده از پتینه در چنین فضاهایی، به شکل یک هنر خلاقانه، جذابیت و پوششی عالی برای دیوارها ایجاد کرده است. رنگ‌های مختلف در کنار طرح‌های متنوع، زیبایی قابل توجهی را برای محیط‌های داخلی و حتی خارجی فراهم می‌آورد.

از پتینه علاوه بر اینکه می‌توان بر روی دیوارها استفاده کرد، برای زیبایی سقف نیز می‌توان به کار برد. همه اماکن از جمله داخلی و خارجی مانند منازل، اتاق‌ها، هتل‌ها، راه‌پله‌ها، سالن‌های کنفرانس، مدارس و بیمارستان‌ها و… می‌توانند از آن استفاده کنند. اما بیشتر مناسب فضاهای داخلی است که با بارندگی مواجه نمی‌شوند.

کاربرد پتینه

از این طرح برای پوششی نازک در سطوح مختلف به عنوان عایقی مناسب برای دیوار و سقف می‌توان استفاده کرد که ایجاد زیبایی را نیز به همراه دارد. پتینه به عنوان پوششی برجسته، توسط خمیری نازک ایجاد خواهد شد که طرح‌های گوناگونی با کمک غلظت‌های مختلفی از خمیر می‌توان ایجاد کرد. خمیر ایجاد شده را با استفاده از یک کاردک روی سطوح اعمال می‌کنند.

پودر آن را از فروشگاه‌های مختلف می‌توان تهیه کرد که پایه اصلی برای حل کننده آن آب است. نکته جالب توجه اینجا است که می‌توان از آن روی لایه‌های پیشین بدون تراشیدن و پاک کردن استفاده کرد. نکته‌ای که باید درنظر داشت این است که بسته به متراژ و ضخامتی که برای به کار بردن پتینه در نظر گرفته می‌شود، مقدار مصرف آن نیز متفاوت است.

پوشش پتینه روی سطوح مختلف

پتینه را می‌توان به عنوان پوششی برای تمام سطوح از جمله سطوح فلزی، چوبی، گچی، شیشه‌ای، سرامیک، سفالی و انواع مجسمه و… به کار برد. این کاربردها روی تمام سطوح ابزار مخصوص خود را نیاز دارد که بهتر است طبق مورد کاربردی که دارد، انتخاب شود.

این مورد به عنوان مزیتی از پوشش پتینه محسوب می‌شود. چرا که بسیاری از پوشش‌ها را نمی‌توان بر روی برخی از فضاها به کار برد. در واقع این موضوع نشان می‌دهد که از مواد آن برای پوشاندن دیوارهای قدیمی و یا نازیبا می‌توان استفاده کرد.

مزیت پتینه نسبت به رنگ و کاغذ دیواری

پتینه نسبت به رنگ‌های روغن و کچی ماندگاری و دوام بیشتر بیشتری دارد. حتی تنوع مدل قابل توجهی را نیز برای فضا به همراه دارد. این یعنی هزینه‌ای مقرون به صرفه برای زیبایی محیطی که قرار است آنرا مرمت کنیم. علاوه بر ماندگاری، طرح‌های مختلف و زیبایی را که افزون بر رنگ‌های کاغذ دیواری است، به همراه خواهد داشت.

علاوه بر این موارد، آن را بر روی تمام سطوح می‌توان اعمال کرد. گاهی ممکن است نتوان از رنگ و کاغذ دیواری بر برخی از سطوح استفاده کرد، اما پتینه این قابلیت را دارد که بر تمام سطوح اجرا شود و زیبایی چشمگیری را برای فضا ایجاد کند. حتی سطوح منحنی را با استفاده از پتینه می‌توان پوشش داد.

کاربرد پتینه

پتینه به عنوان یک هنر بصری، الگوی خاصی ندارد اما بسیار زیبا و هنرمندانه توسط متخصصین در این زمینه خلق می‌شود. علاوه بر این موضوع کثیفی را به خود جذب نمی‌کند. به همین منظور می‌توان پتینه را قابل شست و شو در نظر گرفت اما بهتر است شست و شوی آن با احتیاط بیشتری انجام شود زیرا حلال آن آب است.

در کوتاهترین زمان می‌توان پتینه را بر دیوارها و حتی سقف اعمال کرد بدون اینکه بوی بدی در مدت طولانی برای ساختمان به همراه داشته باشد. سریع خشک می‌شود و می‌توان به کمک آن سطوح مختلف با ایرادات مختلفی مانند ترک دار بودن، پوسته شدن رنگ و گچ را پوشاند.

انواع پتینه

پتینه انواع مختلفی دارد. البته نوعی که همه آنرا شنیده‌اند و در اکثر محیط‌ها به عنوان دیوارپوش به کار برده می‌شود، نوعی است که با کاردک مخصوص روی دیوار اعمال می‌شود. پودر آن تهیه می‌شود تا با ترکیب با آب به شکل خمیر در آمده و روی سطح مورد نظر کشیده می‌شود. اما باید به سایر انواع دیگری که از آن وجود دارد نیز توجه کرد. موارد دیگر اکثر اوقات جنبه هنری بالاتری دارند.

پتینه به دو صورت اصلی در نظر گرفته می‌شود. اولی نوعی که بافت دار است و دومی نوعی است که تقریبا مسطح است و معمولا با رنگ اعمال می‌شود. معمولا برای نوعی که با رنگ اعمال می‌شود تکنیک‌های زیر وجود دارد:

  • کلاسیک
  • مدرن
  • کهنه کاری
  • ترک دار، چروک یا چرمی
  • طرح با ورق‌های مخصوص مانند ورق مس، طلا و نقره
  • آنتیک کاری
  • طرح‌های موتیف
  • پلاستر و یا نوع برجسته

پتینه گزینه‌ای مناسب برای تغییر دکوراسیون

یکی از مناسب‌ترین گزینه‌ها برای تغییر دکوراسیون، استفاده از پتینه است که هزینه چندانی برای نوسازی به همراه ندارد. گاهی تغییر دکوراسیون ممکن است با هزینه بالایی همراه باشد که این نوع پوشش دیواری آنرا به حداقل می‌رساند. این موضوع با توجه به این است که مهمترین نکته برای تغییر دکوراسیون ایجاد تغییراتی در دیوارها و سقف به شمار می‌رود.

پتینه قشنگ

پس بهترین کار استفاده از پتینه برای تغییر دکوراسیون و مرمت ایراداتی است که برای دیوارها ایجاد شده است. مهم‌ترین نکته این است که می‌توان به کمک پتینه بسیاری از ایرادات و ترک‌های ایجاد شده روی سقف و دیوار را پوشاند. با رنگ‌ها و طرح‌های متنوعی که دارد می‌تواند به طور کلی طرحی جدید برای فضا ایجاد کند تا بعد از آن با چیدن وسایل، محیطی جدید برای داشتن دکوراسیونی تازه و نو، با صرف هزینه کم، در کوتاهترین زمان حاصل شود.

به کار بردن پتینه مطابق با سبک

استفاده از پتینه گاهی به سبک انتخاب شده برای طراحی ساختمان نیز بر می‌گردد. برای طراحی داخلی و خارجی مهمترین نکته انتخاب سبک آن است. سبک مدرن و سنتی، دو گزینه مجزا در طراحی ساختمان‌ها هستند.

از آنجایی که دیوارها و سقف مهمترین و در دیدترین گزینه برای دکوراسیون به شمار می‌روند، انتخاب سبک مناسب برای آنها می‌تواند در انتخاب سبک وسایل و ابزارهای دیگر نقش به سزایی داشته باشد.

خوشبختانه پتینه به عنوان پوششی بصری در دکوراسیون در هر دو سبک می‌تواند اعمال شود. بهتر است با بر گزیدن سبک مورد نظر از معمار و طراح خواسته شود تا سبک پیش گرفته شده را در نظر گیرد و پوششی مناسب را ایجاد کند.

پتینه چطور به کار برده می‌شود؟

پتینه رنگ‌های مختلف و متنوعی برای دکوراسیون و زیبایی آن دارد. این عایق ترکیب خاصی از مواد را دارد که می‌توان به وسیله ابزارهای مناسب در سطوح مختلف به کار برد. راحتی استفاده از آن برای زمانی است که متوجه می‌شویم برای زیبایی با آن نیازی به زیرسازی نداریم.

طراحی با استفاده از پارچه، ایجاد بافت‌های زیبا، طرح‌های یکنواخت زیبا با استفاده از اسفنج،  تغییر طرح روی مدل مجسمه‌ها و بسیاری از طرح‌ها و نقوش زیبا را با کمک پتینه می‌توان ایجاد کرد.

پتینه دیواری

برای به کار بردن این طرح می‌توان ابتدا دیوار را یکدست کرده و سپس به کمک رنگی متضاد طراحی را با استفاده از اسفنج، پارچه یا کاردک شروع کرد. موادی که به صورت آماده وجود دارند برای این منظور حاوی روغن الیف، پودر مل، رنگ مورد نظر و گاهی روغن جلا می‌شود.

بسته به نوع کاربرد ممکن است این مواد مختلف باشد که بهتر است از فروشنده نوع مناسب و مورد نظر خود را طبق طرح مورد نظر، درخواست کرد.

انواع طرح و نقوش ساده که به صورت هنرمندانه با چند تکنیک ساده روی دیوار، سقف و حتی ظروف استفاده می‌شوند، ایده‌ای نو و جدید را ایجاد خواهند کرد.

معایب پتینه چیست؟

  • با وجود ساده بودن اعمال آن بر دیوارها و سقف، ممکن است در صورت کنده شدن قسمتی از آن به مرمت مجدد نیاز باشد.
  • برخلاف رنگ‌های روغنی که بر دیوارها اعمال می‌شوند، بیشتر انواع پتینه غیر قابل شست و شو هستند و برای پاکسازی آنها در صورت لک شدن نمی‌توان کاری کرد.
  • به دلیل انحلال پذیر بودن در آب بیشتر برای فضاهای داخلی مناسب هستند تا از بارندگی دور باشند.

چرم پتینه چیست؟

یکی از موارد جدیدی که به عنوان تکنیک پتینه کاری به کار برده می‌شود را اصطلاحا پتینه چرم می‌گویند. این تکنیک را به شکل برجسته یا پلاستر و صاف یا مسطح برای زیبایی دیوار و سقف به کار می‌برند که اغلب برای سقف پسندیده‌تر است. ناگفته نماند از نوع صاف آن اغلب برای سطوح کوچک مانند گلدان‌ها و مجسمه‌ها یا ظروف به کار می‌برند و نوع پلاستر آن برای سطوح بزرگ‌تر مانند سقف و دیوار گزینه مناسبی است.

نکته‌ای که باید برای اجرای این طرح در نظر داشت این است که در این تکنیک اغلب از مواد بافت‌دار پتینه استفاده نمی‌شود. رنگ مخصوص پتینه روی دیوار اعمال می‌شود و با استفاده از نایلون طرحی مانند چرم روی آن انداخته می‌شود. ممکن است برای اجرای این طرح از دو رنگ استفاده کنند تا جذابیت چشمگیرتری داشته باشد.

نکته حائز اهمیت برای این تکنیک این است که برای دیوارهایی که دورنمای قشنگی باید داشته باشند بسیار مناسب‌تر هستند. سقف می‌تواند گزینه مناسبی برای پوشش با این تکنیک باشد به ویژه سقف‌هایی که ارتفاع بیشتری دارند جلوه‌ای جذاب‌تر خواهند گرفت.

اجرای پتینه مدرن برای فضاهای مدرن

با توجه به اینکه امروزه بیشتر منازل و فضاها در ابعاد کوچکتری نسبت به سابق ساخته می‌شوند و البته اینکه بکارگیری سبک مدرن به بهینه شدن فضا و ابزارها منجر می‌شود، از این سبک بیشتر به کار برده می‌شود. پتینه نیز از این قاعده مستثنی نیست و برای به کارگیری نوع مدرن آن موارد جدیدی وارد شده است.

بیشترین جذابیتی که از پتینه مدرن امروزه برداشت می‌شود، برای کار روی چوب است. اما علاوه بر این مورد، برای قسمتی از سقف یا دیوار نیز بسیار پسندیده است. بافت‌های ریز و درشتی که با پتینه‌کاری ایجاد می‌شود می‌تواند راهکار بسیار عالی برای پوشش نقص‌هایی که روی سقف و دیوار وجود دارد باشد. ولی با توجه به اینکه اعمال پتینه مدرن هزینه بالاتری نسبت به سایر روش‌ها دارد، از آن برای زیبایی و پوشش قسمتی از دیوار یا سقف بهتر است استفاده کرد.

سخن پایانی

از پتینه بهتر است در دکوراسیون برای ایجاد تنوع استفاده کرد. مزیت‌های مختلفی را برای این طرح ارائه کردیم که می‌توانید برای زیبایی فضاهای مختلف بسیار ایده‌آل جلوه کند. نکته جالب اینکه حلال این ماده آب است و می‌توان در صورت آغشته شدن دست به این خمیر از آب برای پاک کردن دست استفاده کرد.