گیاه ارکیده ، گیاهانی محبوب با گل های زیبا و زینتی هستند . این گیاهان دارای حدود 30 هزار گونه مختلف بوده و گل های آن ها بسته به نوعی که دارند متفاوت است . اگرچه این گیاه یک گیاه آپارتمانی است اما با این وجود مراقبت از آن برای مبتدیان آسان نخواهد بود .

گل ارکیده

این مطلب را نیز از دست ندهید: طراحی پاسیو مینیمال برای خانه های مینیمالیستی

نور مورد نیاز گیاه ارکیده

انواع ارکیده در دریافت نور خورشید با یکدیگر متفاوتند. اما گونه هایی از آنها مانند گل ارکیده فالانوپسیس که در ایران بیشتر یافت می‌شوند، نیاز نوری کمی دارند و حتی سایه را ترجیح می‌دهند. این نیاز آنها به دلیل پرورش در گلخانه هایی با سقف شیشه ای سفید است و از اینرو آنها به این نور کم عادت می‌کنند.

ارکیده آبی
آبیاری گیاه ارکیده

ارکیده‌ها دوست ندارند تا مرزخشکیدگی و پژمردگی بی‌آب بمانند. به همین خاطر باید قبل از خشک شدن کامل گلدان، آن را آبیاری کرد و البته به همان نسبت به سر کردن در شرایط ماندابی حساس هستند.

پس باید صبر کرد تا دوباره تقریبا نزدیک به خشک شدن برسد و بعد آبیاری‌اش کرد. حدود یک‌بار در هفته تا 10 روز یک‌بار، تقریبا بهترین فاصله آبیاری است. در زمستان‌ها که لوازم گرمایشی روشن شده و رطوبت هوا کم می‌شود، نیاز به آبیاری بیشتر خواهد بود. مراقب باشید روی غنچه‌ها و شکوفه‌ها آب نریزد که عمر گل‌ها کم می‌شود.

ارکیده صورتی
برای اینکه رطوبت خیلی بهتر به ریشه‌های ارکیده برسد، در خاک این گیاه از دانه‌های سنگ‌های سبک معدنی مثل پرلیت و لیکا یا حتی پوکه‌های معدنی درشت همراه با بقایای پوسیده چوب یا پیت ماس بقایای نوعی خزه یا کوکوپیت نوعی خاک از الیاف درخت نارگیل استفاده می‌شود. ریشه ارکیده با چسبیدن به این مواد، رطوبت را به آرامی از آنها می‌گیرد.

تعویض گلدان

گیاه را در اسفندماه به گلدانی حاوی مخلوطی از خاك برگ، پیت و خاك معمولی منتقل نموده در ابتداء به میزان كم آب بدهند.

در همان حال به دفعات زیاد با آب فاقد مواد قلیایی بر روی برگها آب پاشیده و یا گلدان را در محل مرطوبی برابر نور و به دور از تابش مستقیم آفتاب قراردهند.

مدت زمان نگهداری ساقه گل دهنده در ارکیده فالانوپسیس بسیار زیاد و باور نکردنی است. یعنی زمانی حدود ۳ تا ۶ ماه یک ساقه گلدهنده به شکوفایی ادامه می دهد. حتی شاخه بریده این گل هم یک ماه در آب دوام می‌آورد.

بعد از تمام شدن غنچه‌ها ساقه گلدهنده را بررسی کنید. روی ساقه زبانکهای سبز یا قهوه‌ای وجود دارد که از ساقه‌های گلدهنده جانبی حفاظت می کند. در صورت وجود چنین زبانکهایی ساقه گلدهنده را قطع نکنید. و اجازه بدهید که ساقه‌های جانبی نیز رشد کنند. و شکوفا بشوند.

گلدان ارکیده
کوددهی ارکیده

ابتدا لازم است بیاد داشته باشید خاک ارکیده جزء خاک هایی است که مواد مغذی بسیار کمی دارد. معمولا نیز گیاهانی که در خاک های ضعیفتر کاشته می شوند به کود بیشتری نیاز دارند. قانون کلی که برای نگهداری و کوددهی به ارکیده ها وجود دارد این است که این گیاهان در فصل گلدهی دو هفته یکبار به کود احتیاج دارند. این میزان در فصول سرد به حداقل ممکن رسیده یا بطور کلی قطع می شود.

کود مورد نیاز آن ها نیز باید از میان کودهای ان پی کی انتخاب شود که از تمامی عناصر یعنی فسفر، پتاسیم و ازت به یک میزان داشته باشند. بنابراین نمی توان از کودهای مخصوص گلدهی برای آن ها استفاده کرد. مقدار این سه عنصر نیز باید کمتر از کودهای سه بیست  باشد. بنابراین اگر از این کودها استفاده می کنید بهتر است در استفاده از آن ها محتاط تر عمل کنید.

دسته گل عروی

برگ های مرده و حشرات مضر

در پاره‌ای از مواقع برخی از برگ‌های ارکیده ممکن است، زرد و پژمرده شوند. از این رو سعی کنید با یک قیچی باغبانی تیز و یا یک چاقوی تیز برگ‌های مرده را از گل جدا کرده و معدوم سازید. چرا که این برگ‌های زرد و پژمرده می‌توانند بستر مناسبی را برای رشد انواع قارچ‌ها و باکتری‌ها ایجاد کنند. از این رو سعی کنید با جدا سازی آن‌ها گل‌های خود را از آسیب‌های احتمالی دور دارید.

دقت داشته باشید که زیر و روی برگ‌های‌تان را به خوبی نگاه کنید. اگر حشره و یا کرمی را روی آن مشاهده کردید، آن‌ها را از روی برگ جدا کنید؛ چرا که برخی از کرم‌ها و حشرات باعث نابودی گیاه شما می‌شوند.

شاگر احساس می‌کنید با جمع آوری حشرات روی گیاه باز هم این گونه حشرات روی آن مشاهده می‌شوند، سعی کنید با اسپری کردن مواد ضد حشرات و آفات گیاه خود را از شر چنین موجوداتی خلاص کنید. توجه داشته باشید؛ وقتی برگ‌های پژمرده و مرده را از گیاه جدا می‌کنید به هیچ عنوان آن‌ها را روی گلدان نریزید.