راپل چیست و چه کارایی دارد؟

راپل (rappel) ریشه فرانسوی (recall) عملکرد یا روشی برای حرکت های عمودی و افقی در راستاهای عمودی و افقی می باشد.این عمل درقرن های  مختلف برای بالا رفتن از شیب های تند و شدید کوه ها و دره هابه کار می رفته است. که معنای لغوی ان بازیابی نیز می باشد.

از این روش برای د کوه،نزول از دره و در عملیات مرتبط با نما،برای بالا رفتن از ساختمان برای انجام عملیاتی مانند پیچ رولپلاک نما ، محکم کاری سنگ نما ، شستشوی نما و سفتکاری و یا سنگ کاری نما های مختلف به انجام می رسد. اولین بار این روند توسط گروه آتشنشانی شهر دیترویت آمریکا به منظور نجات جان افراد گرفتار شده درون آتش به استفاده شد و بعد ها برای عملیات پلیس ها برای فرود از هلیکوپتر ها بر روی پشت بام منازل  مد نظر برای دستگیری راحت تر و سریع تر افرادی که به دنبال آن ها می گشتند نیز از راپل و طناب های معروف آن استفاده شد.

راپلکاری

ایمنی راپل از همه چیز مهمتر است

برای استفاده از راپل ابتدا باید بحث ایمنی و امنیت را بررسی کنیم چون مسئله بسیار مهمی می باشد. با گذشت زمان و پیشرفت تکنولوژی، بازه ای از افراد از این عمل در عمل تثبیت سنگ ها و متعلقات مربوط به نما استفاده کردند و روش استفاده از داربست برای پیچ کردن و تمیز کردن سنگ های نمای ساختمان هایی که در مراکز شهر های پر تردد و دودزا منسوخ شد.در واقع از دو چند گذشته برای انجام خدمات گوناگون در ارتفاع، از طناب با تجهیزات جانبی به کار می گیرند، که مزایای بسیاری از جمله افزایش مانور در جهت های متفاوت، سرعت تجهیز کارگاه و کاهش ریسک سقوط را به همراه دارد.البته مد نظر داشته باشید که عملیات راپلکاری کاملا سایلنت و بی سر صدا است اما این موضوع را با باز کردن و بستن رشته های فلزی داربست مقایسه کنید!

امروزه خدمات شستشوی نما و شیشه بدون راپل یک امر ناممکن است، زیرا همانند گذشته هزینه کردن برای داربست صرفه اقتصادی ندارد.

این مطلب را نیز از دست ندهید:انواع آبنمای دیواری انتخابی مناسب برای زیبایی بیشتر دکوراسیون

راپلکاری

اجزای اصلی راپل برای کار در ارتفاعات

اتصالات راپل به قدری محکم و مقاوم می باشند که تا چند نیوتن نیرو را تحمل می کند و در شرایط اب و هوایی سخت  ویژگی استاتیک خود را  کاملا حفظ می نماید که بخش های مختلف ان را معرفی خواهیم کرد:

rappelling

طناب:

یكى از مهمترين ابزار هاى كار در ارتفاع مي باشد. طناب در واقع محافظت از جان ارتفاع كاران را برعهده دارد. آنها بايد مورد تایید اتحادبه جهانى UIAA و CE اروپا باشند. طناب هاى كوه نوردى و كار در ارتفاع در طرح هاى (٣و۵و٧و٨و٩و١٠و١١) ميليمتر ساخته ميشوند.

کارابین:

از نظر ساختاری به دو شکل بیضی و موازی تقسیم بندی می شود، و در جنس های مختلف در بازار موجود می باشد. ما برای ایمنی بیشتر از الیاژهای فولاد استفاده می کنیم.

طناب راپل

هارنس:

گروهی بهم پیوسته از تسمه هاى نایلونى كه توسط قلاب یا دوخت در اطراف تنه بالا و تنه يايين ساخته مي شود كه جهت حفاظت بدن در برابر سقوط هاى احتمالى كاربرد دارد و شوک ناشى از سقوط در تمامى بدن پخش ميشود و ميتوان صعود و فرود مطمئنی را انجام داد كه بايد از سينه صندلى دو تيكه جدا از هم استفاده نمود و در فاصله بين آن ها گره پروسيك زده شود. البته در مراحل حرفه ای تکاوری رنجری از طنابچه می توان با گره زدن دو سر طناب به عنوان صندلی استفاده کرد.

راپل سواری

هشتی:

حلقه بزرگ  که از دو حلقه کوچک و بزرگ تشکیل شده که آن را به كاربين انداخته و طناب را ازكمر داخل حلقه بزرگ كرده و طناب روى حلقه كوچک مى اندازیم. که دارای حساسیت زیادی در حفظ جان راپل کار می باشد.

آساپ:

این بخش بر روی طناب فرعی یا در اصطلاح عام بر روی طناب نجات وصل می گردد و برای امنیت جان راپل کار به شدت حیاتی و لازم  است، یکی از مهمترین وظایف آساپ پیش گیری از لغزش راپل کار در سطوح نامتقارن و غیر مسطح است. لازم به ذکر است که در صورت سقوط ناگهانی افراد در ارتفاع های مختلف این بخش اکتیو می شود  و باعث قفل شدن به طناب می گردد، و تهدید جانی را برطرف می کند.

این مطلب را نیز از دست ندهید:استفاده از آینه،دکوری لوکس ،تزیینی و آرام بخش در منزل

گره راپل

طناب اصلی و فرعی:

انواع طناب، گره های مختلف و ابزار هاى فرود كارابين از ابزار هاى این كار به شمار مى اید. طناب اصلی قطری بین 9 تا 13 میلی متر دارد و به صورت ایستایی بوده و خاصیت کشسانی ندارد، دارای مقاومت و دوام بالا بوده و تا حدود زیادی در مقابل رطوبت و فشارهای بالا ساختار خود را حفظ می کند، طناب فرعی نیز دارای ویژگی های منحصر به فردی است که ایمنی را خفظ می کند.

طناب هاى ديناميك:

هنگام وارد شدن بار برروى آنها از خود خاصيت كشسانى بروز ميدهد.

طناب هاى استاتيك:

هنگام وارد شدن بار بر روى آنها از خود خاصيت كشانى بروز نميدهد.

تک طناب (single rope)

اين رده از طناب ها بصورت تك رشته بوده و توان مهر سقوط را دارا هستند. این نوع طناب ها در صعود هاى سر طناب استفاده ميشوند 11، 10.5، 10.2 و 9.8

نيم طناب با طناب دوبله (double rope)

از اين طناب ها بصورت دو رشته براى صعود هاى دو طناب استفاد٥ ميشود از هررشته را ميتوان داخل یک كارابين انداخت

طناب دوقلو (twist rope)

در صورت استفاده از این طناب در صعود حتما بابد هر دو رشته را داخل یک كاربين انداخت.

راپلینگ

نکاتی در مورد استفاده از طناب راپل  که باید رعایت شود:

  1. طناب اضافی در مقصد باید به صورت حلقه شود تا زیر پا گیر نکند.
  2. سوختگی و پیچ خوردگی های  تجهیزات برطرف شود.
  3. طناب بعد از هر بار استفاده باید تمیز شود و با آب شیرین شستشو داده شود.
  4. در صورت استفاده از  طناب دو قلو در صعود حتما بابد هر دو رشته را داخل یک كاربين انداخت.

5- اتصال دوسر طناب هم قطر به یكدیكر

سخن پایانی

از راپل در سایر زمینه های مربوط به نمای ساختمان استفاده می شود. مانند:مستحکم سازی و تعویض سنگ نما، رنگ آمیزی و نقاشی ساختمان، نصب تابلو و بنر در ارتفاع،خدمات شستشوی نما، کامپوزیت، سیمان و …  از جمله کاربردهای   راپل می باشد. نکته پایانی، لطفا به هیچ عنوان برای انجام عملیات راپل کاری از طناب های گره خورده، و مورد دار استفاده نکنید.  بعد از هر بار استفاده از طناب ها آن را بشویید. بنابراین آب استحکام و مدول قبلی طناب را به آن بر می گرداند!