همه افرادی  که به نگهداری از گل و گیاه علاقه‌مند هستند، غیرممکن است که این سؤال برایشان پیش نیامده باشد که برای پرورش و رشد گیاهان بهتر است از چه نوع خاکی استفاده کرد؟ در مراکز فروش گل و گیاه انواع بسیاری از خاک گلدانی و کود در بسته‌های متنوع به فروش می‌رسد و شما باید مناسب‌ترین خاک را بر طبق نوع گیاه و محصولی که قصد کاشت و پرورش آن را دارید، انتخاب کنید. در این مطلب به بررسی انواع خاک گلدانی   می پردازیم تا با شناخت بیشتری خاک مورد نظر برای پرورش گیاه خود را تهیه نمایید.

 

 

 

انواع خاک گلدانی و بستر کاشت

 

همانطور که گفتیم خاک گلدانی انواع مختلفی دارد. انواع خاک گلدانی که برای کاشت و پرورش گیاهان کاربرد بیشتری دارند شامل خاک شنی، خاک رسی، خاک لومی، خاک سیلتی می‌شود. در ادامه این خاک‌های گلدانی را به صورت جداگانه بررسی می‌کنیم.

 

خاک شنی یا ماسه‌ای

 

این‌گونه از خاک‌های گلدانی شامل ذرات شن و ماسه نرم است و به علت بزرگ بودن ذرات تشکیل دهنده‌اش دارای ویژگی زهکشی و تخلخل زیادی می باشد. لازم به ذکر است، قابلیت نگهداری آب در خاک‌های شنی و ماسه‌ای بسیار پایین بوده و در اکثر اوقات جهت کاشت بذر گیاه و قلمه‌زنی از این نوع خاک استفاده می‌شود. در مجموع استفاده از خاک از جنس شن و ماسه به صورت مجزا، به علت حاصلخیزی پایین و قابیلت کم نگهداری آب در بافت خود، به جز برای بعضی از گیاهان ویژه، به هیچ عنوان پیشنهاد نمی‌شود و لازم است این نوع از خاک با سایر خاک‌ها و بستر‌های کاشت ترکیب شود تا نتیجه بهتری در پرورش گیاه بدست آید.

 

۲- خاک رس

 

خاک رسی از ذرات بسیار دانه ریز رس تشکیل شده است. تهویه خاک رسی بسیار پایین است. از این رو، استفاده از این خاک به صورت مجزا در گلدان برای پرورش گیاهان مختلف موجب خفگی و عدم رسیدن اکسیژن به ریشه گیاه می‌شود و گیاه شما  از بین خواهد رفت. از طرفی دیگر، خاک‌هایی از جنس رس، در زمان ترکیب شدن با آب، حالتی بسیار متراکم  را به خود می‌گیرند و از این رو باعث ایجاد کلوخه‌های سفت و سخت می‌شود که جهت کاشت و پرورش گیاه به هیچ عنوان مناسب نیست. پیشنهاد می‌کنیم همیشه از خاک رس به عنوان ترکیبی با سایر خاک‌ها و بستر‌های کاشت استفاده کنید.

 

۳-انواع خاک گلدانی، خاک لومی

 

خاک لومی از  بهترین و مناسب‌ترین انواع خاک گلدانی برای کاشت و پرورش گونه‌های مختلف از گیاهان آپارتمانی و کاشت سبزی‌ها است. خاک لومی مخلوطی از ۴۰ درصد شن، ۴۰ درصد سیلت و ۲۰ درصد رس، به همراه مواد هوموس و مواد آلی می باشد. در خاک لومی ریشه گیاه به سادگی به عناصر غذایی و آب و هوا دسترسی پیدا می‌کند.

 

۴- کود حیوانی پوسیده شده

 

کود حیوانی در واقع همان مواد بستری و ادرار، فضولات و مدفوع گاو، گوسفند، مرغ یا هر نوع از حیوانات دیگر است که از مکان نگهداری حیوانات جمع آوری و تهیه می‌شود. لازم به ذکر است که کود هر حیوان به خاطر ویژگی‌ها و خوراک آن حیوان خواص متفاوتی  را دارد. به عنوان مثال، مقدار ازت موجود در کود گاو از کود گوسفندی بیشتر است ولی درصد فسفر و پتاسیم کود مرغی از کود گوسفندی و البته کود گاوی نیز بیشتر است.

۵- انواع خاک گلدانی ، خاک سیلتی

 

خاک‌های سیلتی نوع دیگری از خاک‌های گلدانی هستند که از نظر اندازه ذرات خاک، در بین خاک‌های رسی و شنی قرار دارند. با توجه به این موضوع که درصد ترکیب رس و ماسه این خاک به چه اندازه‌ای باشد، با نام خاک رسی سیلتی و خاک ماسه سیلتی نام‌گذاری می‌شوند. استفاده از خاک سیلتی به صورت مجزا نیز برای کاشت و پرورش گیاهان  پیشنهاد نمی‌شود و بهتر این است که این خاک با  انواع دیگر  خاک گلدانی یا بستر کاشت مخلوط شود تا نتیجه بهتری برای رشد گیاه بدست شود.

 

این روزها در بازار لوازم و مواد کشاورزی، انواع خاک گلدانی، بستر کاشت و کود در بسته‌هایی زیبا و شکیل فروخته می‌شود. در صورتی که شما نیز در مورد انواع خاک‌های گلدانی اطلاعاتی دارید، اطلاعات و تجربیات خود از این نوع خاک‌ها و تأثیر آن در پرورش گیاهان مختلف را، با ما به اشتراک بگذارید.