فرش، از جمله کالاهای و محصولاتی است که از قدیم الایام در زندگی ما وجود داشته . درسته که فرش رو زیر پامون میذاریم ولی یکی از با ارزش ترین اشیاء هاست. ممکن شمام مثل من جایی رفته باشید که رنگ و طرح فرش جذب و شیفتتون کرده باشه و جذب رنگبندی و طرحش بشوید. در این مقاله قصد دارم کامل درباره فرش ها (تاریخچه، انواع فرش ها، بزرگترین و محبوب ترین فروشندگان فرش در ایران، تاثیر بر روی دکوراسیون داخلی، قیمت و هزینه ای که بابت خردیش میپردازیم و …) برای شما بگم!!!😍😊
دکور

تاریخچه فرش:

تاریخچه فرش و قالی

هنر هر جامعه ای ریشه در آداب و رسوم و سنن آن جامعه دارد که با گذر زمان به کمال می رسد. ذوق و اوج هنر ایرانی قالی بافی است که علاوه بر هنر دوستی و صبر و تلاش ، وجود مواد و مصالحی همچون پشم مرغوب و انواع گیاهان رنگدار باعث تبلور و تعالی این هنر شده است. انسان اولیه فرش را با پوست حیوانات و برگ درختان تهیه و از آن برای مصارف گوناگونی همچون زیرانداز ، پوشش مقبره ها و پوشش حیوانات استفاده می کرد. اما با گذر زمان و تلفیق هنر و تجربه صنعت نساجی تکامل یافت و امروزه دستبافت های هنرمندان شکوه و عظمت را به اوج خود رسانده اند. بی شک قدمت زیرانداز و تاریخچه فرش به زمانی می رسد که انسان به فکر تامین آسایش خود افتاد.قدیمی ترین فرش

دوره پیش از اسلام

در سال ۱۹۴۹ میلادی قدیمی ترین قطعه فرش گره دار که بعنوان پوشش اسب مورد استفاده قرار میگرفت در منطقه ای مرزی از مغولستان کشف و پازیریک نامیده شد که تصاویر حاشیه و زمینه مرکزی آن مشابه با طرح ها و نقوش در دوره هخامنشیان و اشیاء کشف شده در لرستان است به همین جهت برخی از پژوهشگران مبدا این فرش را از ایران می دانند. شواهد تاریخی مانند سالنامه چینی سوئی سو اندکی پیش از انقراض ساسانیان در میان کالا ها به قالی ایرانی اشاره دارد که همین موضوع گویای این نکته است که تاریخچه فرش و قالیبافی در زمان ساسانیان رونق فروان داشته.بهار خسرو یکی از قالی های معروف این دوره بوده که در کتاب تاریخ طبری نیز به آن اشاره شده و حسن شهرت آن به جهت نقش و نگار منحصر به فردش که نمایانگر باغی آراسته با گلها و پرندگان و جویهای آب روان بوده می باشد.

بنا به مطالبی که در کتاب حدود العالم آماده است قالی بافی منطقه فارس را در قرن سوم قمری تایید می نماید و شاید بتوان گفت مطالعه دقیق قالی های اولیه بهترین راه برای آگاهی از تاریخچه صنایع نساجی و قالی بافی ایران است.

سوال: میخوام درباره تاریخچه فرش ها بیشتر بدونم. کجا برم؟؟؟

میتونید اینجا کلیک کنید و یه عالمه اطلاعات از تاریخچه فرش بگیرید.

 

دوره بعد از اسلام

اعراب بر خلاف هنر سفالگری که در آن شهره بودن در هیچ یک از ادوار تاریخی به هنر قالیبافی توجهی نداشتن و به همین سبب پس از تسلط آنها بر ایران قالیبافی دچار رکود گردید. اما این رکود تنها تا زمان خلفای تجمل پرست اموی و عباسی برای تزئین کاخهای با شکوه خود با فرش نفیس ایرانی به طول انجامید و هنر قالی بافی باری دیگر رونق گرفت.

در سال ۴۱۶ هجری شمسی ترکان سلجوقی بخشی از خاک ایران را به تصرف خود درآورده و در آذربایجان و نواحی مرکزی غربی ایران مستقر شدن. از این رو زبان و فرهنگ سلجوقی به این سرزمین وارد و در نتیجه هنر ایرانی متاثر از طرحهای سلجوقی گردید. باری دیگر در زمان تسلط تیمور لنگ بر این سرزمین فرهنگ ایرانی دستخوش تغییرات اساسی می شود و در مورد نقش قالی ، طرحهای هندسی جای خود را به طرحهایی با خطوط دوار و منحنی می دهند و موتیف هایی مانند پیچک و گلها ، حیوانات و پرندگان در طرح و نقش ایرانی جای می گیرند و هنر قالی بافی در اواخر این حکومت به اوج کمال خود می رسد.

پس از حکومت تیموریان تبریز مرکز سیاسی سلسله های قر قویونلو و آق قویونلو می گردد و قالیهای زیبایی در این شهر بافته می شود. در ابتدای دوره صفویه هنر قالی بافی به اوج شکوفایی و نوآوری و نبوغ هنرمندان آن زمان می رسد و همین امر باعث شد که بعد از گذشت چند صد سال هنوز مورد تقلید باشد. قالیبافان صفوی حدود هزار پانصد تخته قالی از خود به یادگار گذاشته اند که برخی از آنها بعنوان شاهکارهایی بی بدیل ثبت و در موزه ها نگه داری می شوند.
در این دوره بود که قالی بافی از پیشه ای روستایی به شغل و حرفه ای پر اهمیت در کارگاه های شهری تبدیل شد. تجارت و صادرات هنر زیبای ایرانی به کشورهای اروپایی آغاز گردید و قالیبافی شهرهای اصفهان ، کاشان ، تبریز و کرمان در طرحهای ترنج دار ، گلدانی ، شکارگاه ، گلدار هراتی ، درخت و بوته ، باغی و لهستانی تقسیم شد. اما با ظهور فتنه افغان که به انقراض سلسله صفوی منجر گردید هنر قالیبافی وارد دوران عفول خود گردید.
در دوران پایانی قاجاریه قالیبافی حیاتی دوباره یافت و در این دوره و دو دهه اول قرن چهاردهم هجری قمری تقاضای زیاد برای قالی ایران و تجارت موفق آن باعث گردید تا تعداد زیادی از شرکتهای خارجی از کشورهایی چون انگلیس ، آمریکا ، سوئیس ، یونان و … به سرمایه گذاری در قالی ایران و تولید انبوه آن ترغیب گردند و بخشی از مهم‌ترین و نفیس‌ترین قالیهای ایران در همین دوران و به دستور همین شرکتها در شهرهایی چون کرمان ، اراک ، همدان ، تبریز و مشهد بافته شد.
در سال ۱۳۱۴ شمسی با خلع ید از کمپانی شرق، اختیارات انجام فعالیتهای تولید و تجاری قالی ایران به موسسه دولتی تازه تاسیس شده‌ای به نام شرکت سهامی فرش ایران واگذار شد و بدین ترتیب این شرکت از این سال به بعد به کار ترویج قالیبافی و تولید و تجارت آن پرداخت.

انواع فرش ها:

یک فروشگاه فرش در ایران
به طور کلی فرش‌ها از نظر روش بافت به دو دسته کلی تقسیم می‌شوند که عبارتند از:

  • فرش‌های دست بافتدار قالی

این نوع از فرش‌ها توسط دست انسان و بدون استفاده از ماشین آلات صنعتی بافته می‌شود. این کار هنر خاص خود را می طلبد و افراد ماهر  فرش باف بر روی تار و پودی که بر روی یک دار قالی فلزی یا چوبی کشیده می شود، فرش را می‌بافند.

مثلا یک نمونه از فرش های دستباف فرش های عشایری دستباف و نمونه دیگر، انواع فرش دستباف ایلیاتی هست. برید مقاله هاشو بخونید و لذت ببرید.

یکی از انواع فرش های دستباف، فرش های دستباف خشتی هستند.در گذر زمان تغییرات و پیشرفت های زیادی در تولید و همچنین نقوش و طرح فرش‌ها ایجاد شد. در ابتدا نقشه ها و طرح های بسیار ساده ای توسط زنان هنرمند ایرانی بر روی فرش ها بافته می شد . اما به تدریج تحولاتی در تولید آنها پدید آمد. مثلاً از نقشه های حیوانات در بافت فرش استفاده می کردند.

نقشه ها تنوع زیاد و بی نظیری به خود گرفتند و فرش‌های دستباف متنوعی تولید شد .یکی از این طرح های ابداع شده طرح خشتی است که از قدیمی ترین طرح ها به حساب می آید . فرش دستباف طرح خشتی به این سبب طرفدار زیادی دارند .که می توانیم طرح ها و نقشه های فرش های مختلف را درون مستطیل های هندسی کوچک به نام خشت نشان دهیم. هر خشت در فرش مانند یک قاب عکس است . که با یک فاصله مشخص از خشت کناری خود جدا می شود. و دنیای جداگانه برای خود دارد.

  • فرش‌های ماشینی

این دسته از فرش‌ها توسط ماشین‌های بافندگی که مخصوص بافت اینگونه فرش ها طراحی شده‌اند، بافته می‌شوند. بافت این فرش‌ها شامل سه مرحله ریسندگی، بافندگی و تکمیل می باشد. در ادامه به توضیح کامل در مورد فرش های دست بافت و ماشینی و مزایا و معایب هر یک خواهیم پرداخت.

البته میتوان از نطر جنس هم دسته بندی کرد. برای شناخت کامل انواع فرش ها کلیک کنید.

سوال: چجوری فرشمونو نگه داریم که سالم بمونن؟؟؟

برای پاسخ به این سوال باید مقاله اصول نگهداری از فرش ماشینی و کم کردن هزینه ها رو بخونید و لذت ببرید.

اگر هم فرشتون آسیب دیده و دچار سوختگی شده، مقاله تعمیر سوختگی فرش را بخونید.

نقش و نگار ، طرح و رنگ فرش ها:

خب تا اینجا یه عالمه اطلاعات درباره انواع و تاریخچه فرش ها فهمیدید. الان وقتشه بریم سراغ یه سری عکس دلنشین از فرش های زیبا و خوش نقش که براتون آوردم .

برای نمایش کامل عکس ها روی هر کدام کلیک(تپ) کنید.

رنگ آمیزی فرش، هنرتان را به رخ بکشید:

فرش ها یکی از اصلی ترین و مهم ترین عناصرمنزل و به خصوص منازل ایرانی هستند. امروزه با توجه به تورم و گران شدن قیمت فرش ها خرید آن ها مشکل شده است به همین علت نگه داری از فرش نسبت به قبل از اهمیت بیش تری برخوردار  است. احتمالا در منزل شما هم فرش کهنه و رنگ رو رفته ای پیدا می شود که آن را در قسمتی از خانه که کم تر در معرض دید قرار می گیرد پهن کرده اید. برای خواندن کامل مقاله کلیک کنید.

واقعا آدم از زیبایی و رنگ و طرح فرش ها لذت میبره.

خب بعد از نقش و نگار ، نوبت میرسه به صنعت فرش بافی (چه دستباف، چه ماشینی)

صنعت بزرگ فرش بافی:

فرش بافی، صنعتی سنتی است که قدیم به صورت دستی و در دنیای امروزی بیشتر به صورت مدرن (ماشینی) تولید میشوند. زمان تولید بافت فرش های مدرن و سنتی باهم متفاوت است. مثلا اگر یک فرش ماشینی در عرض یک هفته کامل شود،یک فرش دستباف (شبیه طرح ماشینی) یکماه یا بیشتر به طول می انجامد و البته زحمتی که برای بافته شدن یک فرش دستباف میرود به مراتب بیشتر از یک فرش ماشینی است.

برای زمان تولید یک فرش دستباف، پارامتر های گوناگونی دخیل هستن. مثل مهارت بافنده، جنس نخی که برای بافت استفاده شده، اندازه فرش و … . برای بافت یک فرش 9 متری حدود سه ماه زمان صرف میشود. (البته باز هم بستگی به تعداد بافنده ها و خیلی چیز های دیگه داره)😊

فرش بافی

واقعا چقدر زحمت بابت تولید فرشای دستباف میره.

سوال: ینی منم میتونم فرش ببافم؟؟

بله، چرا که نه. با یکم هزینه کردن و زمان گذاشتن میتونین بافتن فرش رو یاد بگیرید. البته نه یه روزه، یادگرفتنش زمانبره.

تاثیر فرش بر روی دکوراسیون منزل:

slider

فرش یکی از اجزای اصلی و تاثیر گذار بر روی دکوراسیون است. به طوری که معمولا دکوراسیون منزل را با رنگ فرش و مبلمان ست میکنند. انواع روفرشی و نقش آن در دکوراسیون

قیمت انواع فرش ها(دسته بندی شده):

فرش

قبل از اینکه بریم سراغ قیمت ها یه راهنمای خرید فرش ارزان برایتان گذاشتم که ببینید.

قیمت فرش ها در فروشگاه های مختلف متفاوت است و طبق انواع آن قیمتشان نیز تفاوت دارد. قیمت های حدودی آنها به ترتیب زیر میباشد:

قیمت فرش های ماشینی(6 متری):

  • انواع فرش ماشینی 700 شانه : 3.750.000 تومان
  • انواع فرش های ماشینی 1000 شانه با گل برجسته: 3.900.000 تومان
  • انواع فرش های ماشینی 1000 شانه: 4.000.000 تومان
  • انواع فرش های ماشینی 1200 شانه با گل برجسته: 4.250.000 تومان
  •  انواع فرش های ماشینی 1200 شانه: 4.250.000 تومان
  • انواع فرش های ماشینی 1500 شانه: 4.700.000 تومان

* منبع: سایت کالافرش

قیمت فرش های دستباف(6متری):

قیمت فرش های دستباف به دلیل تفاوت نخ استفاده شده در محصول و دلایل دیگر بسیار تفاوت دارد.

برای اطلاع دقیق از قیمت فرش های دستباف میتوانید به سایت فرش مراجعه نمایید و از قیمت روز فرش ها اطلاع داشته باشید.

یکی از گرانترین نخ ها برای بافتن فرش دستباف فرش ابریشم است. فرش ابریشم گران قیمت، شیک ،لاکچری و با دوام است و طرفداران بسیار زیادی دارد.

میتوانید این مطلب رو هم بخونید: فرش ماشینی دستبافت یک تناقض زیبا و دوست داشتنی

خرید فرش

اگر قصد خرید فرش رو دارین چند تا فروشگاه زیر رو ببینید و قیمتاشونو مقایسه کنید هر کدوم بهتر بود ازشون خرید کنید.

آقای فرش

شهر فرش

فرش یلدای کویر کاشان

(سایت ایده چین هیچگونه مسئولیتی در قبال سایت های مذکور ندارد.)

کلام آخر:

فرش عضو مهمی در دکوراسیون و برای زندگی ماست. این هنر قدیمی در خانه های ما دیده میشود و طرحی زیبا به زندگی ما میدهد.

امیدوارم  از این مقاله لذت برده باشید و حوصلتون سر نرفته باشه.  اگرم الان دلتون خواست فرش جدید بخرید یا فرشتون رو عوض کنید، میتوندی از همین سایت خودمون فروشنده های مختلف رو بررسی کنید و بهترین فروشنده رو انتخاب کنید و ازشون فرش دلخواهتون بخرید. برای این کار اینجا کلیک کنید.

نویسنده : محمدسینا سلیمانی