علت ترک خوردن گچ های ساختمانی
گاهی در ساختمانهای قدیمی و حتی منازل نوساز، ملاحظه میکنیم. که سطوح دیوار گچکاری شده، پس از خشک و سخت شدن، ترک میخورد . و شکل بسیار بدی به دیوار منازل میدهد. حال علت ترک خوردن گچ دیوار را میدانید؟ آیا میدانید که چرا دیوار گچی ساختمانهای نوساز خیلی زود ترک برمیدارد؟
علل ایجاد ترکهای عمودی
ترکهای سازهایی عمودی عمدتاً به دلیل نبود شناژ قایم یا کمبود آن و ایجاد فاصله زیاد بین شناژها ایجاد و در اصطلاح عامیانه گویند . دیوار کمر میشکند.
در صورتی که پی زیر دیوار حرکت کند . ترکهای عمودی ایجاد مینماید.
در اثر اجرای نادرست هشتگیر در تقاطع دیوارها ترکهای عمودی ایجاد میشود.
اگر کلفتی ملاتی ضخامت ملات گچ و خاک و یا گچ که روی دیوار می کشیم . از ۸-۷ سانتیمتر بیشتر باشد. و آنرا در یک نوبت بکشیم لایه های روئی گچ دراثر مجاورت با هوا به فوریت خشک میشوند در حالی که هنوز لایه های درونی مرطوب هستند و اگر این لایه ها هم بخواهند خشک شوند یعنی آب آنها تبخیر شود ناچارا باید درسطح گچ کاری ترکهایی ایجاد شود تا امکان خروج بخار آب لایه های زیرین حاصل شود.
ضعیف بودن برخی از قسمت های دیوار گچی
علت ترک خوردن گچکاری دیوار گچی در ساختمان های تازه ساز، ضعیف بودن قسمت هایی از دیوار گچی هم می تواند باشد. بعضی از این بخش ها می تواند ذاتا ضعیف تر از بقیه قسمت های دیگر دیوار باشد. از قسمت های مستعد و ضعیف تر می توان کناره های دیوار و چارچوب های در و پنجره، فضای بین کف و راه پله را نام برد.
سطح زیر گچکاری باید تمیز و فاقد هرگونه ملات اضافی باشد.
گچکاری باید در چندین لایه یا قشر صورت گیرد تا کاملاََ دیوار پوشیده و یکدست شود.
اجرای گچ کاری بر روی لایه یا قشری که هنوز کاملا خشک نشده جدا خود داری کنید، زیرا باعث بروز لکه های نم وعرق در سطح اندود می شود.
ترک خوردن گچ دیوار به طور عمودی
ترک های عمودی سازهای بوده و اگر عمق و عرضشان زیاد باشد از اهمیت زیادی برخوردارند. این ترک ها معمولأ به علل زیر بوجود میآیند :
عدم وجود و یا کمبود شناژ قائم و وجود فاصله زیاد بین شناژهاحرکت پی زیر دیواراجرای غلط هشتگیر در تقاطع دیوارها
تعمیر ترک های عمیق
اطراف ترک ها را با تیشه می تراشیم و سپس درز آن را کاملا خالی می کنیم .به کاربردن گچ دستی ک کف کش کردن،درون ترک را پر و سطح آنرا با گچ آماده صاف میکنیم. سپس با گچ کشته و پنبه آب،سطوح آن را کاملا پرداخت و آماده نقاشی می کنیم .به منظور جلوگیری از خطر کپ کردن،کشته کشی را در بعد اصولی را به کاربرد تا سطح ترک از اطراف به شکل پخ از گچکاری و اندود برداشته شود تا عمق ترک در سطحی عریض پیوند شود.به این عمل اصطلاحا پرداخت کردن،کشته و هم سطح کردن با زمینه در گچ کاری قدیمی میگویند.
این مطلب را نیز از دست ندهید: هنر گچبری
ترک خوردن گچ دیوار به صورت مورب
ترکهایی که معمولاً زاویه 45 درجه نسبت به راستای افق دارند، به ترکهای مورب معروف میباشند.این ترکها اغلب در اثر نشست دیوار ایجادشده و نشانه شکسته شدن دیوار میباشد.این نوع از ترک بسیار خطرناک میباشد.جهت تعیین محل نشست دیوار،ابتدا راستای ترک را معین کرده عمود بر راستای ترک به سمت پایین طرف نشست کرده دیوار را مشخص می نمایید.
این ترک ها در دیوار های آجری یا بلوکی بیشتر از پیش خود را نشان می دهد و شدت ترک خوردگی را می توان در این دیوار ها بیشتر از دیوار گچی دانست.ترک خوردگی های مورب که اغلب با زاویه مشخص بر روی دیوار ایجاد می شوند بر گرفته از ساخت و ساز پیمانکار یا مهندسین در ابتدای کار است که سهل انگاری هایی را از خود به جا گذاشته اند. ترک خوردگی ها به صورت افقی، عمودی و مورب در دیوار ساختمان ایجاد می شود.