استانداردهای طراحی آشپزخانه چیست؟ چه در حال نقل مکان به یک خانه جدید با آشپزخانه جدید باشید، چه در حال بازسازی یا ساخت و طراحی آشپزخانه باشید، درک چند پارامتر مهم و پیروی از استانداردهای طراحی آشپزخانه زندگی شما را آسان تر می کند.  آشپزخانه به دلیل تعداد زیاد لوازم خانگی، وسایل و نیاز به صرفه جویی در فضا یکی از سخت ترین مکان ها برای طراحی است که باید به صورت بصری و کاربردی طراحی شود تا آشپزخانه با کیفیت و بدون مشکل طراحی شود. در نظر گرفتن طیف وسیعی از نکات ضروری است. در این مقاله به اصول اولیه و نکات یک آشپزخانه استاندارد می پردازیم، با ما همراه باشید.

استانداردهای طراحی آشپزخانه

طبق قوانین و اصول معماری، هر یک از اتاق ها باید در مکان مناسب و در ارتباط مناسب با اتاق های دیگر قرار گیرند تا از نظر کارایی در بالاترین سطح باشند و دسترسی و استفاده از آنها آسان باشد.
همانطور که می دانید خانه دارای دو قسمت عمومی (شامل اتاق نشیمن، غذاخوری، پذیرایی) و خصوصی (اتاق خواب، کار، مطالعه و …) و … است. البته در مناطق بزرگتر فضاهای نیمه خصوصی نیز خواهیم داشت (به عنوان مثال اتاق تلویزیون، اتاق نشیمن خصوصی تر و غیره). اما مهمتر از همه این است که آشپزخانه باید در فضایی بین اتاق عمومی و خصوصی باشد تا بتوانید به راحتی هر دو را سرویس دهد و تفکیک خوبی بین این دو اتاق ایجاد کند.

 

طراحی کلی فضای شما توسط یک معمار محترم طراحی شده است و ابعاد کلی آشپزخانه به اندازه کلی واحد و ارتباط بین قسمت های دیگر بستگی دارد، اما استانداردهای طراحی آشپزخانه وجود دارد که در اینجا به آنها خواهیم پرداخت.

استانداردهای طراحی آشپزخانه

ابعاد کابینت آشپزخانه

به یاد داشته باشید که مسافت رفت و آمد برای همه بزرگسالان به دلیل عرض شانه هایشان حداقل 60 سانتی متر است، پس این را در طراحی آشپزخانه در نظر بگیرید تا خدای ناکرده با هم برخورد نکنید.

ارتفاع کمدهای زمینی 85 تا 92 سانتی متر و عرض 60 سانتی متر، فاصله کمدهای زمینی و سقفی 55 سانتی متر، ارتفاع کمدهای سقفی 200 سانتی متر و عرض 35 سانتی متر می باشد.

استانداردهای طراحی آشپزخانه

اندازه اجزای اصلی آشپزخانه

قسمت های اصلی آشپزخانه شما یخچال، سینک و گاز و برخی از لوازم فرعی هستند (مثلاً پنکه، فر، مایکروویو و …) که هر یک اندازه استاندارد مربوط به خود را دارند.

برای داشتن اندازه دقیق و استاندارد بهترین مرجع برای شما شرکت سازنده وسیله مورد نظرتان است که می توانند اطلاعات دقیق را در اختیار شما بگذارند.

استانداردهای طراحی آشپزخانه

مثلث کار در آشپزخانه

 

عناصر اصلی در هر آشپزخانه یخچال، سینک و گاز است. اکنون رابطه بین آنها بسیار مهم است. بنابراین باید در فاصله مناسبی از یکدیگر و سهولت استفاده قرار گیرند. به عبارت ساده، در آشپزخانه باید غذا را از یخچال برداریم، بشوییم، آماده کنیم و بپزیم. این یک تعریف ساده از مثلث کار در آشپزخانه است. البته این خط فرضی همیشه یک مثلث تشکیل نمی دهد مثلاً وقتی آشپزخانه خطی است.

استانداردهای طراحی آشپزخانه

نکات مهم آشپزخانه

سطح کف و دیوارهای آشپزخانه باید با عایق رطوبتی حداقل تا ارتفاع 35 سانتی متر پوشانده شود. کف آشپزخانه باید شایسته شستشو و نظافت بهتر باشد. هنگام قرار دادن کفش به موقعیت سایر اجزای آشپزخانه و در ورودی دقت کنید.

در طراحی آشپزخانه حداقل عرض های زیر برای لوازم و تجهیزات آشپزخانه باید رعایت شود: اجاق گاز 60 سانتی متر، سینک ظرفشویی و روشویی دو نفره 150 سانتی متر (شامل ماشین ظرفشویی)، یخچال 60  سانتی متر، فریزر 60 سانتی متر، کمد 170 سانتی متر برای ظروف آشپزخانه و وسایل نظافتی

اگر عرض میز کار و میز آشپزخانه 200 سانتی متر باشد، حداقل 700 سانتی متر فضای ایستاده لازم است.

وسایل گازسوز و الکترونیک و سایر وسایل، مبلمان و تجهیزات مورد استفاده در آشپزخانه به گونه ای طراحی شده اند که در کنار هم نصب می شوند و ترکیبی مناسب و هماهنگ با فضا برای استفاده بهینه از آشپزخانه فراهم می کنند.

باید سوکت های ایمن و استاندارد کافی در محل و ارتفاع صحیح وجود داشته باشد. حداقل یک خروجی دو طرفه برای هر منطقه خدمات و تهیه غذا لازم است.

طراحی نور مناسب برای محیط کار در آشپزخانه نیز مهم است.

استانداردهای طراحی آشپزخانه

سخن آخر

 

آشپزخانه اتاقی است که در آن غذا تهیه و آماده می شود و خانم خانه زمان زیادی را در آن می گذراند. دقت در طراحی و راحتی در آن، نحوه اتصال آشپزخانه با سایر قسمت های خانه بسیار مهم است. در این مقاله شما را با استانداردهای طراحی آشپزخانه آشنا کردیم تا آشپزخانه ای استاندارد و اصولی داشته باشید.