از گذشته تاکنون، انسانها به دنبال روشهایی بودند که بتوانند به بهترین نحو و با بیشترین کارایی در روزهای سرد سال، محیط پیرامون خود را گرم نگه دارند. یکی از وسایل گرمایشی گه در گذشته بسیار رایج بوده و امروزه نیز کاربردهای خاص خود را دارد، شومینه است. در فرهنگ ایرانی، شومینه یک وسیله گرمایشی لوکس به شمار می رود؛ زیرا علاوه بر جنبه گرمایشی برای تزئین و تجملات نیز به کار برده می شود. تا حدی که امروزه جنبه تجملاتی شومینه بر جنبه گرمایشیاش غلبه کرده است و معمولا در اکثر خانههای لوکس شومینههای مجللی نصب میکنند تا زیبایی فضا چندین برابر شود. در شومینهها، برای تولید گرما از چوب یا همان اولین ماده اشتعالزا استفاده میشود. اما با گذشت زمان و با افزایش میزان چوب مصرفی در شومینهها، منابع چوب در جهان کاهش یافته و انسانها به دنبال جایگزینی برای چوب در ایجاد گرما با شومینهها بودند. در این زمان بود که گاز به عنوان سوخت رایج در شومینهها مورد استفاده قرار گرفت و امروزه میتوان گفت که اکثرا شومینههای گازی جایگزین شومینههای چوبی شدهاند. در این مقاله، با نکات مربوط به نصب شومینه گازی آشنا خواهید شد.
نکات مهم در راه اندازی و نصب شومینه گازی
همانند تمامی وسایل گرمایشی، هنگام راهاندازی و نصب شومینه گازی، رعایت یک سری نکات ایمنی اهمیت دارد. در واقع با رعایت این نکات میتوان از هدر رفت انرژی و پخش شدن گازهای مضر در محیط جلوگیری کرد و ایمنی بیشتر را فراهم نمود.
این مطلب را نیز. از دست ندهید: شناخت انواع شومینه و نقش آن در زیبایی دکوراسیون منزل
نکات و اصول مهمی که هنگام نصب و راه اندازی شومینههای گازی باید به آنها توجه شود؛ عبارتند از:
- بهتر است در مراحل ابتدایی ، مکان قرارگیری شومینه گازی مشخص شود تا کارهای مربوط به نصب و راهاندازی شومینه بهتر و آسانتر انجام شود.
- برای آماده سازی شومینههای گازی، در ابتدا دیوار کاذب شومینه، با قرار دادن لولهای به عنوان دودکش ساخته میشود. سایر لولههای مورد نیاز نیز به منظور عبور اتصالات موجود، در دیوار کاذب، تعبیه شوند. برای راه اندازی و نصب شومینهها نیز میتوان گفت که هریک از شومینههای گازی با توجه به ساختار و متریال مورد استفاده هنگام ساخت، دارای نکات و روشهای نصب مختلفی هستند.
- در آن قسمتهایی از شومینههای گازی که با حرارت زیاد در تماس هستند، باید از ملات نسوز استفاده شود. غالبا ملاتی در این قسمتها به کار گرفته میشود که از ترکیب ۶۰ درصد سیمان، ۲۰ درصد خاک نسوز و ۲۰ درصد پودر سنگ تشیل شده است.
- دهانه شومینه نباید بیش از اندازه کوچک باشد. ارتفاع شومینه نیز غالبا از کف آجر نسوز تا لبه پیشانی شومینه باید بین ۵۰ تا ۶۰ سانتیمتر باشد.
- در ساخت و نصب شومینهها توصیه میشود از ساخت کورههای کوچک یا بسیار بزرگ خودداری شود؛ زیرا کورههای کوچک باعث میشوند که گازهای مضر به داخل خانه بازگشته و در هوا نفوذ پیدا کنند. از طرفی، بزرگ بودن کوره شومینه نیز میتواند باعث اتلاف انرژی و گرما شود.
- دریچه تنظیم هوای خروجی شومینه که با نام دمپر شناخته میشود، نباید به صورت مستقیم و عمود بر شعله قرار بگیرد؛ زیرا عمود بودن دمپر باعث خروج زیاد گرما بوده و در نتیجه باعث اتلاف انرژی خواهد شد.
- غالبا توصیه میشود برای پوشش نمای روی شومینه از صفحات گچی استفاده نشود. به جای آن برای پوشش نمای شومینه میتوان از آجر یا سنگ استفاده کرد. اما در صورت تمایل به استفاده از گچ، بهتر است ابتدا میلگرد و رابیتس قرار داده و سپس روی آنها گچ کشیده شود.
- در صورت استفاده از آجرهای نسوز در ساخت نمای شومینه، باید بلافاصله پس از اتمام ساخت آن، فاصله بین آجرها با ملات نسوز و پودر رنگی بندکشی شود. همچنین در صورتی که روی سطح خارجی آجر نسوز و نمای شومینه گچ، سیمان یا حتی ملات نسوز ریخته شده باشد، باید بلافاصله آنها را شستشو دهید. زیرا این مواد به سرعت خشک شده و در این صورت خشک شدن آنها میتواند باعث لک شدن آجر و در نتیجه، ایجاد ظاهر نامناسب در نمای شومینه باشد.
- در نصب شومینههای گازی سنگی باید در برش سنگها دقت کرده و نقاط تلاقی سنگهای عمودی نیز باید در این شومینهها فارسیبر شوند. همچنین توصیه میشود به لبه سنگهای برشخوردهای که در معرض دید هستند، روغن جلا زده شود.
سخن پایانی
همانطور که گفته شد، شومینه یکی از وسایل مجلل است که در دکوراسیون داخلی استفاده از آن بسیار مورد توجه قرار میگیرد. بههمین دلیل بهتر است که به زیبایی ظاهری شومینه، تناسب ساختار و متریالهای مورد استفاده در آن دقت کنید و توجه داشته باشید که طراحی و ساختار آن با دکوراسیون منزل هماهنگ باشد.